nutrició

Una alimentació saludable és un aspecte rellevant per al manteniment de la salut. A més, des del moment del diagnòstic de càncer una adecuada nutrició esdevé un element essencial per al correcte funcionament de les funcions biològiques i la sensació de benestar.

Segons la situació individual de cada persona, el tipus de càncer i el tipus de tractament, les necessitats nutricionals són diferents. En qualsevol cas, una alimentació adequada contribuirà a:

  • Millorar el funcionament general del cos.
  • Evitar oscil·lacions de pes importants.
  • Ajudar al millor funcionament dels tractaments
  • Afrontar en millors condicions físiques els possibles efectes secundaris dels tractaments.
  • Tenir més sensació de benestar i qualitat de vida.

Durant el tractament poden aparèixer efectes secundaris que interfereixin amb l’alimentació, però malgrat això, cal; mantenir una ingesta energètica i nutricional adecuada. En aquest sentit no hi ha regles rígides i vàlides per a totes les persones, es poden adoptar solucions alternatives i imaginatives per mantenir una alimentació saludable i adaptada a la situació que s'estigui vivinet, de manera que menjar continuï sent una activitat agradable de la vida.  

Recomanacions

Encara que cal individualitzar el consell dietètic a cada persona, en general, es poden seguir les següents recomanacions: 

  • Garantir una aportació energètica i proteica suficient (escollir aliments amb alta densitat nutricional en cada àpat principal: llegums, fruites seques, oli d'oliva verge, farinacis integrals, ous, peix, carn magra, llet, formatge i iogurt...)
  • Convé que aprofiteu el moment del dia en què teniu més gana per fer els àpats més complets, fins i tot si és al matí.
  • Si no podeu fer un àpat complet, fragmenteu-lo al llarg del dia en diverses porcions de menys quantitat.
  • No us preocupeu excessivament si en el moment que havíeu previst no podeu menjar. Ho podeu fer més endavant. Menjar ha de ser un moment agradable, fins i tot en els dies més fluixos o negatius.
  • Procureu beure força líquids (aigua, sucs espremuts o liquats de fruites i verdures, brous vegetals sense sal, infusions sense sucre...), especialment els dies que no mengeu tant com teníeu previst, i fora dels àpats.
  • Si la falta de gana persisteix i esteu més de dos dies sense poder menjar el previst, comuniqueu-ho a l’equip assistencial.
  • En alguns casos és possible que augmenteu lleugerament de pes. Aleshores hauríeu de limitar el consum d'aliments malsans rics en sucres i greixos poc saludables (brioxeria, galetes, cereals d'esmorzar, begudes ensucrades, patates xips i snaks fregits i salats, embotits i carns processades...).