• Imprimeix

Vacuna del virus del papil·loma humà

vph_recurs

Actualment es disposa d’una vacuna per evitar la infecció dels tipus de VPH responsables del 70% dels càncer de coll d’úter. Els VPH infecten la pell i les mucoses del cos com les mans, els peus, la boca, la laringe, l’anus, la uretra o el coll uterí. Poden produir, en la seva majoria, lesions benignes com ara les berrugues cutànies i genitals i, amb menor freqüència, lesions malignes com alguns tipus de càncer del coll uterí.

El VPH 1 sol infectar la planta dels peus i el VPH 2 les mans. Els tipus 6 i 11 afecten l’àrea genital i són la causa del 90% de les berrugues genitals.

En l'actualitat es coneix que els tipus 16 i 18 de VPH augmenten els risc de desenvolupar càncer. En conjunt, aquests dos tipus, són la causa de més del 70% dels càncers del coll uterí.

Què és el VPH?

El virus del papil·loma humà (VPH) pertany a un grup de virus que infecten la pell i les mucoses. Poden produir en la seva majoria lesions benignes, com berrugues cutànies i berrugues genitals i, amb menor freqüència lesions malignes, com alguns tipus de càncer (càncer de coll uterí o cèrvix, de penis, de vulva o d'anus).

Hi ha més de cent tipus de VPH que poden infectar parts diferents del cos humà: alguns tipus infecten la pell de les mans, la cara o les plantes dels peus, mentre que altres infecten la pell o les mucoses de la regió anogenital o la cavitat oral. D'aquests, gairebé una dotzena de tipus poden afavorir l'aparició de càncer. Una persona es pot contagiar amb més d'un tipus diferent de VPH.

Els tipus de VPH que infecten la regió anogenital es transmeten mitjançant les relacions sexuals: alguns d'ells causen berrugues genitals o condilomes i altres poden provocar càncer de coll uterí, de vulva, de penis o d'anus. Els tipus de VPH que provoquen càncer s'anomenen de risc alt i són diferents dels tipus dels que causen les berrugues genitals.

Els tipus de VPH que poden causar càncer poden, inicialment, no donar cap símptoma ni provocar cap lesió aparent. Així, per exemple, les lesions inicials causades al coll de l'úter només es poden detectar mitjançant proves específiques (prova de Papanicolau o citologia cervicovaginal). La infecció pel VPH del coll uterí en la dona pot arribar a ser greu i, per tant, s'ha de diagnosticar i tractar com més aviat millor per evitar que evolucioni i esdevingui un càncer de coll uterí.

Com es transmet

En la majoria dels casos, la transmissió es produeix durant les relacions sexuals (vaginals, anals o orals) no protegides, amb penetració o sense. El contacte directe (pell a pell) és la forma més eficaç de transmissió del VPH. Aquest virus no es transmet pels fluids com la sang o el semen. La transmissió vertical (de mare a fill durant el part ) és poc freqüent i només en molt pocs casos el contacte amb el virus provocarà que el nadó presenti berrugues o condilomes.

La infecció pel VPH pot afectar qualsevol persona sexualment activa, encara que sol ser més freqüent en persones joves. El risc d'infectar-se augmenta si:

  • s'inicien les relacions sexuals a edats primerenques (abans dels disset anys)
  • s'han tingut relacions sexuals amb diverses persones
  • un membre de la parella ha tingut parelles sexuals múltiples
  • no s'utilitza de forma sistemàtica el preservatiu durant les relacions sexuals


La infecció genital pel VPH és possiblement la infecció de transmissió sexual (ITS) més freqüent entre les persones sexualment actives. Qualsevol persona que estigui infectada pot transmetre el virus. Es calcula que quatre de cada cinc persones s’infectaran per aquest tipus de virus al llarg de la vida.

Com es manifesta

  • Sense símptomes. En la majoria dels casos la infecció no produeix cap símptoma. En aquest cas s’anomena infecció latent o inactiva. Les persones no són conscients i pot ser que mai ho coneguin, encara que la poden transmetre. Generalment, en més del 90% dels casos, l’organisme l’elimina de forma espontània sense cap tractament.
  • Berrugues genitals. Poden aparèixer setmanes o mesos i inclús anys després de la infecció. Cal tractament específic per eliminar les berrugues i símptomes com la picor.
  • Canvis anormals en les cèl·lules del coll uterí detectats mitjançant la prova de Papanicolaou. Si no es tracten podrien conduir a un càncer de coll uterí. Cal tractament específic.

Diagnòstic

La citologia cervicovaginal o test de Papanicolau permet detectar i identificar canvis anormals en les cèl·lules del coll de l'úter produïdes pel VPH abans que es pugui desenvolupar un càncer. La prova es realitza de forma ràpida i s'agafa una mostra de les cèl·lules de la paret del coll de l'úter amb una petita espàtula a través de la vagina, sense dolor i sense causar molèsties.

Actualment, es recomana fer periòdicament la citologia cervicovaginal a les dones d'entre vint-i-cinc a seixanta-cinc anys que siguin sexualment actives, i també a les dones que presenten infecció pel VIH (segons el cas, cada tres, sis o dotze mesos), atès que tenen un risc més alt de desenvolupar càncer genital.

Fins fa poc es recomanava realitzar aquesta prova un cop a l'any. Però avui dia se sap que si els resultats de les dues últimes citologies són normals, la citologia cervicovaginal practicada cada tres anys ofereix el mateix nivell de seguretat en la prevenció que la realitzada anualment.

Si la citologia demostra la presència de VPH, el metge o la metgessa pot demanar altres proves com una colposcòpia, que permet examinar el coll de l'úter a través d'una lupa i prendre'n mostres.

La vacuna

L’objectiu de la vacuna és prevenir la infecció pel VPH quan la persona s’exposa al virus a traves del contacte sexual.

Actualment es disposa de dues vacunes: Gardasil® , que prevé la infecció pels VPH dels tipus 6, 11, 16 i 18 i Cervarix®, que prevé la infecció pels VPH dels tipus 16 i 18.

Perquè la vacuna sigui efectiva es recomana administrar-la a les noies abans d’iniciar les relacions sexuals. La vacuna no és efectiva contra els tipus de VPH dels quals ja s’està infectat.

Es poden vacunar les noies i dones de 9 a 26 anys. Es recomana vacunar-se abans d'iniciar relacions sexuals.

El Departament de Salut finança la vacuna en el marc del programa de vacunacions sistemàtiques en noies de sisè de primària. Durant el curs escolar, se'ls apliquen les dues dosis necessàries.

Com qualsevol altra vacuna pot produir molèsties locals en el lloc d'administració i/o malestar general (febre moderada, mal de cap o desmais) en algun cas. No s'han observat efectes adversos importants.

Les revisions ginecològiques: el test de Papanicolaou

El test de Papanicolaou detecta canvis precoços en les cèl·lules del coll uterí que, si no es tractessin, podrien evolucionar, amb els anys, cap a un càncer de coll d’úter.

El fet que es disposi de la vacuna no modifica la necessitat de realitzar periòdicament el test atès que la vacuna protegeix del 70% dels càncers del coll uterí, però no de tots.

Més informació sobre el VPH

Podeu demanar més informació sobre les ITS als professionals de l'atenció primària , al vostre ginecòleg/ginecològa o llevadora, al vostre farmacèutic/farmacèutica, o podeu trucar al telèfon d'informació i consultes de CatSalut Respon 24 hores (061).

Data d'actualització:  19.01.2010