• Imprimeix

Eviteu l'exposició excessiva al sol

Eviteu l'exposició excessiva al sol

Les radiacions ultraviolades A i B formen part de l’energia que emet el sol. Aquestes radiacions també es poden produir amb llums per a bronzejar.

L’exposició a les radiacions ultraviolades sense cap tipus de protecció cutània pot produir l’envelliment prematur de la pell i causar lesions que podrien conduir a un càncer de pell, com és el melanoma. 

La pell té memòria i els seus efectes són acumulatius i progressius. S’ha demostrat que l’acumulació de cremades solars al llarg dels anys és la causa més important de l’aparició de melanoma en l’edat adulta.

Encara que el melanoma és un dels càncers menys freqüents, és el càncer que està augmentant més en els últims anys.    

El melanoma és el càncer de pell més agressiu. És una malaltia poc freqüent però amb una morbiditat i una mortalitat elevades. A Catalunya, se’n diagnostiquen uns 772 casos (426  en dones i 346 en homes) cada any i representa el 2,7% de tots els tumors en les dones i l’1,5% en els homes.  Una de cada 99 dones i un de cada 91 homes desenvoluparà un melanoma de pell al llarg de la vida.

El melanoma està associat a les cremades solars. El risc de cremades és major quan l’exposició solar és intermitent però intensa, com és típic de les vacances. Les conseqüències són especialment greus en els nens i els adolescents que tenen un major risc de cremades, ja que la seva pell és molt més sensible a les radiacions ultraviolades. També, les persones de pell molt blanca, d’ulls blaus o verds i cabell ros o pèl-roig que tenen dificultat per bronzejar-se i facilitat per cremar-se desprès de prendre el sol, tenen un major risc de desenvolupar  un melanoma ja que són més sensibles a les radiacions ultraviolades.

Les persones que han tingut un melanoma tenen un major risc de patir un nou melanoma. També, les persones amb antecedents familiars d’aquesta malaltia tenen un major risc de desenvolupar-lo. 

Més del 80% dels casos de càncer de pell es podrien prevenir evitant una exposició intensa al sol i evitant les cremades solars, especialment durant la infantesa i l’adolescència.

El fet que la pell canvií de color és senyal que s’ha produït un dany a la pell. La vermelló i el bronzejat són unes reaccions de defensa que té la pell davant l’agressió que li produeix l’exposició intensa a les radiacions ultraviolades.

Com el sol, les llums per a bronzejar emeten radiacions ultraviolades A i B, i tenen els mateixos efectes que el sol de migdia en quant a l’envelliment de la pell i el risc de càncer de pell.

Les llums per a bronzejar no són una alternativa segura al bronzejat per efecte directe del sol, i no redueixen la possibilitat de cremades solars i el desenvolupament, posterior, d’un melanoma.

L’efecte més immediat de l’exposició intensa a les radiacions ultraviolades, tant provinent del sol com dels llums bronzejadors, és l’envelliment prematur de la pell per pèrdua d’elasticitat i ressecament, i l’aparició de taques i arrugues.

L’aplicació de productes fotoprotectors per a les radiacions ultraviolades A i B no es pot considerar una manera totalment segura de protegir la pell, ni un mitjà per perllongar l’exposició al sol.

Data d'actualització:  11.06.2013