• Imprimeix

Teràpia hormonal

Aquest dossier us ofereix informació específica i detallada sobre el càncer de mama i els seus tractaments, així com algunes recomanacions per alleugerir-ne els efectes secundaris i el procés de la malaltia en general. 

 

A continuació es mostra un resum que podeu ampliar fent clic en cada apartat.

Alguns tumors de mama necessiten hormones per créixer. La teràpia hormonal és útil per controlar i tractar els tumors amb resultats positius a les anàlisis de receptors de l’estrogen i la progesterona. (Vegeu Proves diagnòstiques).

Aquesta teràpia consisteix a administrar hormones, generalment per via oral, que bloquegen l’acció dels estrògens sobre les cèl·lules malignes del càncer de mama o la seva formació. Amb aquesta acció n’impedeixen el creixement i el tumor pot disminuir i fins i tot desaparèixer.

El tractament hormonal es pot administrar sol o bé combinat amb quimioteràpia.

Els efectes secundaris de la teràpia hormonal

Els efectes secundaris d’aquest tractament depenen del tipus de fàrmac utilitzat, com també de la resta de les característiques individuals de la persona. Els més generals són similars al del procés natural de la menopausa. A continuació exposem els més comuns.

Onades de calor. Principalment es donen en els dones properes al període de la menopausa. Hi ha tractaments farmacològics (no hormonals) que poden millorar aquesta situació.

Recomanacions

  • Estigueu en llocs amb la temperatura ambiental baixa.
  • Feu respiracions profundes i exercicis de relaxació.


Alteracions vaginals.

  • Es pot produir sequedat o irritació vaginal, que pot ser molesta i afectar les relacions sexuals.
  • Pèrdues petites de sang o menstruació irregular; no són normals i si apareixen s’han de consultar sempre amb el metge.

Recomanacions

  • Sequedat vaginal: Podeu utilitzar lubricants vaginals hidrosolubles. Si no n’hi ha prou, consulteu-ho al vostre l’equip assistencial per valorar altres alternatives.

 

Augment de pes. Es pot donar un augment de pes, generalment no gaire important.

Recomanacions

  • No cal fer una dieta d’aprimament. Mantenir de forma regular l’activitat física i una dieta equilibrada acostuma a ser suficient, atès que l’increment de pes sol ser moderat.


Osteoporosi. És la pèrdua de calç als ossos amb augment del risc de fractura. Es pot prevenir amb l’exercici, una dieta rica en calç i fàrmacs específics.

Data d'actualització:  07.01.2010